Leesproject

Leesproject

Na de super goede resultaten vorig schooljaar zijn we met ons team en alle kinderen van de lagere school opnieuw op weg om zo veel mogelijk te lezen en ons leesniveau spectaculair te laten stijgen!

We willen het leesplezier verhogen en van onze kinderen de grootste boekenwurmen maken! Als dat geen mooie uitdaging is!

Ook in de kleuterschool zetten we volop in op het voorbereidend lezen.  Elk thema wordt er gewerkt rond een centraal voorleesverhaal. Dit verhaal wordt uitgediept samen met de kinderen in de klas: woordenschatsverbreding, verhaalbegrip, linken leggen met de eigen leefwereld, … Via de boekenhoekjes in het thema wordt de interesse in lezen alvast sterk aangewakkerd.

Hieronder zien jullie alvast enkele van onze activiteiten die we doen om het leesplezier aan te wakkeren bij onze Zonnevliertjes!

Enkele activiteiten…

 • Leeshuisje

   

  Ons leeshuisje bevindt zich centraal in onze tuin. Het biedt onze leerlingen de mogelijkheid om tijdens de speeltijden te ontspannen met een leuk boekje.

 • Elke dag 15 minuten lezen

  Onze kwartiertjes lezen zorgen ervoor dat kinderen gestimuleerd worden om dagelijks te lezen. Ze ervaren leesplezier in groep. Leerlingen worden op die manier gestimuleerd, zien lezen doet immers lezen.

   

  Elke dag 15 minuten lezen

 • Voorlezen in de klas

   

  Tijdens de voorleesweek maar ook doorheen het jaar wordt er voorgelezen in onze klassen. Zowel de leerkrachten als (groot)ouders helpen ons de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen.

 • Elke maand naar de bibliotheek

  Om de interesse van elke leerling aan te wakkeren binnen ons leesonderwijs willen we hen een zo groot mogelijk aanbod van boeken aanbieden. We trekken dus maandelijks naar de bieb in Sint-Lievens-Houtem. Leerlingen kunnen er boeken op hun niveau ontlenen binnen hun interesseniveau.

   

  Elke maand naar de bibliotheek

 • Kamishibai

   

  Een kamishibai maakt deel uit van een eeuwenoude Japanse verteltechniek, waarbij een verhaal verteld wordt door prenten in en uit een vertelkastje te schuiven. De kamishibai maakt de kinderen nieuwsgierig. Het is een rustige en ontspannende activiteit en creëert een leuke ervaring voor de kleine en grote luisteraar. Ze maken zelf verhalen, maken zelf de tekeningen en scheppen verwondering bij het vertellen van hun verhaal.

 • Poëzieweek

  Tijdens de poëzieweek wordt er volop gewerkt rond poëzie. We maken gedichten in al z’n dichtvormen (elfje, naamgedicht, limerick, rijmgedicht, …).

   

  Poëzieweek

 • Activiteiten rond de jeugdboekenmaand

   

  Binnen het thema van de jeugdboekenweek werken we leuke en ook creatieve opdrachten uit. We bieden binnen het thema een boekenaanbod aan zodat kinderen geprikkeld worden vanuit een ander interesseveld. Kijken jullie al mee uit naar het volgende thema?

 • Op bezoek bij een echte auteur

  Niemand prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen beter dan een echte auteur. Jonas Boets, Marc De Bel, Carl Cneut, …. kwamen al in het verleden gepassioneerd vertellen over hun beroep. En of de kinderen aan de lippen hingen bij het voorlezen van de verschillende passages!

   

  Op bezoek bij een echte auteur

 • Boekenruilkast

   

  Zowel aan de kleuterschool als aan de lagere school bevindt er zich een boekenruilkast. Deze kast werd eigenhandig door de kinderen gemaakt en versierd. Het biedt de mogelijkheid voor zowel groot als klein op een leuke en vaak verrassende manier een steeds veranderend aanbod aan boeken te kunnen lezen.