Info kleuterschooI

Onze kleuterschool

Op onze afdeling van De Zonnevlier zitten enkel kleuters. Dat heeft als voordeel dat we ons beleid volledig kunnen afstemmen op het jonge kind. Dit betekent automatisch meer kwalitatief onderwijs op maat van uw kleuter. Dit biedt houvast, veiligheid en geborgenheid voor iedere kleuter.

Zowel de buiten- als binnenspeelruimtes en eetzaal zijn volledig ingericht op kleutermaat.

Hierdoor voelen onze kleuters zich goed en kunnen ze ongeremd zichzelf zijn op onze school.

Dankzij onze kleinschaligheid heerst er een familiale sfeer.

Doordat onze schoolpoort en klasdeuren vaak open staan, voelen ouders er zich thuis. De sfeer is gemoedelijk en de drempel is laag. Ouders of grootouders worden vaak, voor verschillende gelegenheden, uitgenodigd.

Als school kiezen we bewust voor een gezonde school.

Onze school heeft 4 ruime kleuterklassen waar de kleuters als bezige bijtjes kunnen exploreren, experimenteren en ontdekken wat de wereld te bieden heeft.

Aangezien ieder kind uniek is, kunnen ze op hun eigen tempo ontwikkelen. Ze worden optimaal voorbereid op het eerste leerjaar. Om de overgang naar het 1ste leerjaar vlot te laten verlopen, worden er verschillende integratiemomenten georganiseerd.

Onze school beschikt over een prachtige,  speel- en snoezeltuin.
De kleuters zijn elke keer door het dolle heen als ze mogen spelen in onze prachtig afgesloten tuin. De nestschommel kan velen onder hen bekoren.
Maar er is veel meer dan dat… We beschikken ook over een zandbak met buitenkeukentje waar de kleuters hun ‘kookkunsten’ kunnen oefenen. Op het grote, rode fietspad leren de kleuters fietsen.

Onder de oude bomen is het fijn vertoeven voor verhaaltjes, spelletjes, begeleide activiteiten of gewoon om te relaxen.

Sinds jaar en dag staan we klaar om jullie kleuters te helpen groeien en ontwikkelen, om hun dromen te helpen waarmaken.
We zijn een team dat tijd en ruimte maakt voor overleg en open staat voor vooruitgang.
We werken samen, in en naast de klassen.

Het kleuterteam van de Zonnevlier heet jullie graag welkom!

Onze schooluren

van 8.40u tot 11.50u
van 13.00u tot 15.45u
’s woensdags tot 11.25u en op vrijdag tot 15.00u

Speeltijden

van 10.20u tot 10.35u
van 14.40u tot 14.55u
op vrijdag van 14.15u tot 14.30u

Welkom in De Zonnevlier

Negen jaar lang kreeg ook ik de kans om in de Zonnevlier te mogen groeien en ontwikkelen. Mijn herinneringen zullen me nog lang bijblijven. Samen met het team wil ik dan ook een omgeving creëren waar vooral de leerlingen, maar ook de ouders en grootouders samen herinneringen kunnen maken.

Als directeur ben ik graag een aanspreekpunt voor leerlingen, ouders, leerkrachten, … Samen bouwen we aan de toekomst van elk kind.

Met het team doen we aan kwaliteitsontwikkeling op niveau van de school, de klas en de leerling. Zo zorgen we ervoor dat we ons blijven ontwikkelen zodat we elke leerling optimaal kunnen begeleiden om hun de kansen te geven die ze verdienen.

Onze visie is duidelijk: samen werken aan een leeromgeving waarin kinderen zich goed in hun vel voelen, hun ‘goesting’ aangewakkerd wordt en elke leerling kansen krijgt tot maximale ontplooiing. Kortom, (w)onderwijs voor elk kind.

Ik kijk er alvast naar uit om jullie te verwelkomen!

Directeur Sarah

Instapklas / peuterklas

Welkom in je eerste klasje!

Samen met de klaspop Jules en mezelf leer je ons klein, maar fijn schooltje kennen. Wij beschikken over een gloednieuw klasje wat het dubbel zo leuk maakt om alles te ontdekken. Ik vind het heel belangrijk dat jij je goed voelt in de klas, daarom starten we elke dag met een rustig gezamenlijk moment.

Er worden steeds materialen aangeboden om te experimenteren, spelletjes te spelen, bewegingshoek om te fietsen en zoveel meer.
Al spelend ontdekken wij de wereld en toon je wat JIJ al kan.

Aangezien wij beschikken over een grote tuin, trekken wij van zodra de zon schijnt op avontuur.

Ik hoop je heel snel in ons klasje te ontmoeten!

Juf Ann

Eerste kleuterklas (K1)

Welkom in de eerste kleurterklas! Samen met onze klaspop ‘Jules’ springen wij gezwind het schooljaar door.
We leren over superleuke thema’s die dicht bij de belevingswereld van de kleuters staan. Knutselen, spelen, lijmen, schilderen…
Spelenderwijs veranderen de peutertjes in echte kleutertjes in onze klas!

Juf Amber

Tweede kleuterklas (K2)

Welkom in de tweede kleuterklas, het klasje van juf Nancy en Pompom.

In onze klas werken we heel sterk aan zelfstandigheid, we leren werken met stappenplannen, leren zorg dragen voor onze materialen en worden gestimuleerd om kleine taakjes op regelmatige basis uit te voeren. Heel belangrijk voor mij als juf is om de zelfsturing en werkhouding te stimuleren. Onze 4-jarige kleuters kunnen al veel meer dan wij soms vermoeden! Elke dag kijken onze kleuters er naar uit om hun taakjes met veel plezier uit te voeren, ze staan echt te popelen om de postbodepet op te zetten en de school rond te trekken.

In onze ruime klas krijgen de kleuters voldoende kansen om zich volledig te ontwikkelen. We hebben een heel mooie bouwhoek, een leuke winkelhoek, gaan aan de slag met potten en pannen in onze keuken en hebben uiteraard ook een knutsel- en werkhoek. In de tweede kleuterklas zorgen we ervoor dat de kleuters zich al een iets langere tijd kunnen concentreren en leren ze ook hun taakjes afwerken.
We zingen en dansen, leren rijmen, luisteren naar heel wat fantasieverhalen en nog veel meer. Ook de wiskundige vaardigheden worden heel sterk gestimuleerd. Denk maar aan de begrippen meer/minder/evenveel, cijfertjes herkennen, wegen en meten,…
Ik vind het als juf ook belangrijk om de ICT-vaardigheden te stimuleren dus trekken we vaak naar het smartboard om allerlei leuke spelletjes te spelen. In onze klas beschikken we ook over computers en iPads.
Bij mooi weer gooien we de deur van onze klas open en gaan de kleuters buiten verder op ontdekking.
Samen spelen, samen delen is een belangrijke slagzin in onze klas!

Juf Nancy

Derde kleuterklas (K3)

Welkom in de derde kleuterklas. De klas waar juf Chris en juf Jolien hun kleuters op een speelse manier klaarstomen voor het eerste leerjaar. Aan de hand van allerlei leuke werkvormen en spelletjes leren onze vriendjes meer over cijfers, letters, schrijven… Er wordt heel hard ingezet op spelend leren en spelend ontdekken. In onze prachtige, afgesloten tuin die grenst aan onze klas, leren onze vriendjes de vier seizoenen ontdekken. Bij mooi weer gooien wij onze deuren ALTIJD open en gaan we op ontdekking in de tuin. De tafels worden meer dan eens buitengezet waardoor we op die manier een buitenklas creëren. Welbevinden en betrokkenheid zijn voor ons de basis van het totale leerproces, wij zetten dan ook in op positieve contacten met onze kleuters maar ook met hun ouders.
Wist je dat?

 • We wekelijks werken rond ICT a.d.h.v. laptops, iPads en het grote smartboard?
 • We ook al een mondje Frans praten in de derde kleuterklas?
 • We wekelijks gaan turnen naar de sporthal van Sint-Lievens-Houtem?
 • We gaan zwemmen naar het zwembad te Zottegem?
 • We samen met onze juffen kennis maken met de grote school en het eerste leerjaar?

Wij vinden het alvast fijn vertoeven in onze klas, jij toch ook?!

Juf Jolien

De turnlessen

De kinderen van de kleuterschool genieten elke week van 2 uurtjes beweging samen met de turnleerkracht. De 2de en 3de kleuterklas gaan met de bus naar de sporthal te Sint-Lievens-Houtem. De 1ste kleuterklas en peuterklas bewegen op school in het turnzaaltje. Natuurlijk wanneer het aangenaam weer is bewegen we buiten op de speelplaats. Tijdens het kleuterturnen leren we dansen, klimmen en klauteren, springen, evenwicht bewaren,… maar we spelen en experimenteren ook vaak met verschillende materialen zoals pittenzakjes, doekjes en ballen. Jaarlijks kunnen de kleuters zich ook volledig uitleven op de sportdag.

De derde kleuterklas gaat voor een bepaalde periode naar het zwembad om watergewenning te krijgen.

Juf Shana

Zorgklasje

Ik ben juf Lobke, de zorgcoördinator van De Zonnevlier. Hier in het zorgklasje kan je me regelmatig vinden. Kleutertjes die iets willen vertellen kunnen hier langs komen. Ook de ouders zijn hier steeds welkom. Maak dan best vooraf telefonisch een afspraak, dan kunnen we voldoende tijd nemen.
Mijn belangrijkste doel is dat elk kind met veel ‘goesting’ naar school komt. Soms zijn er aanpassingen nodig. Dan ga ik samen met de ouders, het team en externe partners op zoek naar de beste manier om ervoor te zorgen dat De Zonnevlier voor elk kind een springplank naar een mooie toekomst is.
In het zorgklasje kom je ook langs voor kleine testjes voor het kleutervolgsysteem. Het zijn kleine spelletjes waar je helemaal geen stress voor hoeft te hebben. 😊

Onze kinderverzorgster

Eén van mijn belangrijkste taken is de peuterjuf ondersteunen bij het instappen van jouw peuter.
– pampers / broekjes verversen ✅
– toiletbezoekjes en zindelijkheidstraining ✅
– snoetjes afvegen ✅
– de hongerige buikjes vullen ✅
– ondersteunen bij verven / knutselen ✅
– jasjes aan- en uitdoen ✅ (of toch niet bij “ikke doen”)
– veel knuffels uitdelen en zorgen dat jullie ukkie zich goed voelt zodat de overgang van thuis/crèche vlot verloopt. ✅

Blije gezichtjes zien… daarvoor doen we het! 🤗

Juf Nathalie

  Ons schoolgebouw

  Welkom in onze kleuterschool! Onze kleuters zitten in een apart gebouw, los van de lagere school. We hebben 4 ruime klassen voorzien van alle comfort (aparte toiletjes, douches, digitaal smartboard, …). Ook onze zorgklas is recent vernieuwd.

  Aan de achterzijde van onze school hebben wij een prachtige tuin. Een lust voor al onze kinderen. Men kan zich uitleven op de speeltuigen of fietsen op het parcours dat zich rond de tuin bevindt. Deze tuin wordt niet alleen gebruikt tijdens de speeltijden, ook als het weer het toelaat gooien we onze klasdeuren open om volop te exploreren in de natuur.

  Kom gerust een kijkje nemen!

  Een paar weetjes…

  • Elke afwezigheid – ook 1 dag – wordt verplicht gemeld aan de school vanaf de derde kleuterklas. Een doktersattest is in de kleuterschool niet nodig.
  • Elke maand is er zwemles vanaf januari in de derde kleuterklas. Kostprijs: € 1,75 per zwembeurt.
  • De turnles gaat door op school voor K0 en K1. K2 en K3 sporten in de sporthal. Op de dag van de turnles graag gemakkelijke kledij en schoenen aandoen.
  • Snoepen is zeer slecht voor de tanden en voor de eetlust. Daarom wordt er op onze school niet gesnoept. In de voormiddag eten de kleuters een stuk fruit en in de namiddag mag er ook een koek meegebracht worden.
  • Je mag water in een drinkbus meegeven van thuis. Deze drinkbus kunnen de kinderen op school aanvullen met het gekoeld en gefilterd water van de Culligan drinkfontein.
  • Wie ‘s middags op school blijft eten, brengt boterhammetjes mee. Je kan elke dag ook een warme maaltijd bestellen. Een warme maaltijd voor de kleuters kost €3,24, de lagere schoolkinderen betalen €3,40. Er kan afzonderlijk soep genomen worden voor €0,50.
  • Het busgeld wordt per maand aangerekend vanaf de tweede kleuterklas (€2 per maand voor het vervoer naar de sportdienst, theater, zwembad … / €2 per uitstap buiten de eigen regio).
  • Busvervoer nodig vóór of na schooltijd? Kleuters rijden gratis.
  • Alle betalingen gebeuren via een maandelijkse factuur.

  Initiatie Frans…

  Vanaf september 2006 startten wij met initiatie Frans in de derde kleuterklas.
  Het vroeg aanleren van een tweede taal schept gunstige voorwaarden voor het aanleren van vreemde talen op latere leeftijd.

  Taalsensibilisering en taalinitiatie in een vreemde taal zijn dus positief voor het ontwikkelen van het algemeen taalgevoel van een kind.
  Door het contact met een andere taal ontstaat er ook een opening voor contact met een andere cultuur.

  We hebben een koffer met materiaal om kinderen op vroege leeftijd op een prettige, speelse manier in contact te brengen met de Franse taal.

  In “La valise de Pistache” zit: Pistache de handpop, twee A3 prentenboeken, een Cd-rom met uitgebreide versie van de verhaaltjes en spelletjes en de liedjes-cd die aansluit bij de thema’s!

  We willen op een speelse manier kinderen op vroege leeftijd in contact brengen met de Franse taal.

  Tot slot…

  Indien u nog meer informatie wenst, nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze school en een persoonlijk gesprek met de kleuteronderwijzeressen of met de directie.

  Van harte welkom!

  Het team van de kleuterschool